No hi vols anar

Després de bufar el llibre de Tana French La Semblança La setmana passada vaig començar immediatament el primer llibre de French Al boscesperant més del mateix.

Però em vaig adonar a la meitat d’això Al bosc era un llibre molt bo, No volia estar llegint-lo.

La trama gira al voltant d’una violació-assassinat, i per diverses raons (cap de les quals és sensacional), em costa llegir sobre l’abús sexual. Simplement no vull anar-hi.

He deixat alguns llibres que sembla ser excel·lents, com ara El corredor d’estels-per la mateixa raó. Quan arribo a l’abús sexual, els deixo com si estiguessin calents. Cadascú té el seu punt de pressió, i aquest és el meu.

No hi vols anar
Des de Al bosc

Però em va enganxar la trama i vaig decidir seguir avançant: em pensava que ja havia passat el més dur i, a més, volia esbrinar què passava! Vaig llegir tan ràpid com vaig poder per poder acabar-ho.

Abans d’haver acabat el llibre, m’havia declarat una nova regla: No llegeixo llibres els arguments dels quals es tracten sobre l’abús sexual. El final.

Però hi ha una tensió per allunyar-se de tota una categoria. Tot i que pot ser prudent mantenir-se allunyat de les coses que em molesten, val la pena parar atenció a aquestes mateixes coses. Què em fa plorar, què em fa batir el cor? Oh, hi ha sentit. Les respostes a aquestes preguntes diuen més sobre mi que qualsevol autodescriptor alegre que us pugui donar. És important saber què provoca l’esgarrifança, què provoca les llàgrimes. Hi ha poder en el saber.

Durant molt de temps, m’agradaria no haver vist mai La insuportable lleugeresa de l’ésser, perquè el meu cor va fer mal per la dona destrossada per la infidelitat del seu marit, i es va estremir davant la seva detallada representació. Vaig lluitar amb aquell llibre, i amb la impressió que em va deixar a la ment, al meu cor, durant mesos. I, tanmateix, després el vaig anomenar un dels llibres que em van canviar la vida.

Abans d’acabar Al bosc, em vaig ensopegar amb un passatge, una mica de la història de fons d’un personatge, que va ser inesperadament redemptor. Va ser fictici, cert, però va ser curatiu. Em va fer sentir com si no estigués boig. Em va alegrar haver-me quedat amb aquest llibre, violació-assassinat i tot.

De quin tipus de llibre us defuig? (I si et sents valent: per què?) Com navega aquesta tensió?

Aquesta publicació conté els meus enllaços d’afiliats. Gràcies per donar suport al meu bloc!

Deja un comentario