motivacions – Modern Mrs Darcy

Feia molt de temps que no publicava sobre la personalitat.

Malgrat el meu silenci radiofònic sobre la personalitat (només al bloc: em trobo xerrant MBTI i Enneagram per prendre un cafè tot el temps) Encara rebo correus electrònics freqüents sobre el tema. Una pregunta comuna és aquesta: Si només tinc l’espai de cap per aprendre sobre un paradigma de personalitat, quin hauria de ser: MBTI o l’eneagrama?

La meva resposta: depèn.

(Per bé o per mal, meu El tipus de personalitat és molt còmode amb l’ambigüitat.)

Algunes reflexions per ajudar-vos a decidir:

L'autoconeixement ho fa tot millor: a Myers-Briggs, l'eneagrama i per què les proves de personalitat són tan importants.

Indicador de tipus Myers-Briggs

L’indicador de tipus Myers-Briggs em va enganxar al geek de la personalitat quan vaig fer la meva primera prova a l’escola secundària. (Ho vaig fer malament (responent les preguntes amb aspiració en lloc de realista) i els resultats em van confondre per anysperò tanmateix estava enganxat a la idea.)

Probablement reconeixeu els tipus MBTI, encara que no sàpigues què signifiquen: ENFP, ISTJ, INFP, etc. No és tan difícil entendre’n, tot i que per als no iniciats sembli com una llengua estrangera. En certa manera, això és un llenguatge: m’encanta Myers-Briggs perquè em dóna un sistema en què pensar la personalitat, un llenguatge en què parlar-ne.

Aprenent el meu tipus MBTI (sóc un INFP) m’ha ajudat a entendre tot tipus de coses sobre mi mateix: sóc idealista, de ment oberta i una mica despistada. Sóc fàcilment persuadible i molt empàtic. Saber això de mi mateix, i del que significa per a la meva vida, la meva feina i les meves relacions, ha marcat una gran diferència a la meva vida.

Sovint es descriu MBTI com el sistema que posa els vostres punts forts en un enfocament clar: quan llegeixo el meu tipus MBTI, em sento com un floc de neu molt especial, fet de manera única i meravellosa. (D’acord, potser estic exagerant… però només una mica.)

Com a INFP, els meus punts forts són nombrosos:

• idealista
• buscar valor i harmonia
• mentalitat oberta i flexible
• molt creatiu
• apassionat i enèrgic
• dedicat i treballador

Per descomptat, el meu tipus té debilitats:

també idealista
també altruista
• poc pràctic
• No li agrada tractar dades
• prendre les coses personalment
• difícil de conèixer

Aquests punts forts sonen certs per a mi, igual que els punts febles, com haurien de ser per a qualsevol que hagi identificat correctament el seu tipus. Però això és el que passa amb MBTI: aquestes debilitats no sonen tan malament.

(Llegiu sobre tots els tipus i feu una prova MBTI gratuïta aquí.)

eneagrama

Eneagrama

Molta gent diu que si l’MBTI destaca els vostres punts forts, l’eneagrama desemmascara les vostres debilitats. Això no és exactament cert: quan vaig preguntar al meu amic (i al geni de l’Enneagram) Leigh Kramer Sobre aquesta analogia, em va corregir: el teu tipus d’eneagrama identifica les teves motivacions: les raons que impulsen tot el que fas. (Tot i que un cop us submergiu a l’eneagrama, les «motivacions» i les «debilitats» segur que poden semblar el mateix.)

Per exemple, com a tipus 9, la meva motivació motriu és evitar conflictes. Com el meu MBTI, això sona cert i no sona tan malament. No obstant això. Però quan segueixo llegint què significa això i com es desenvolupa a la meva vida, no em sento com un floc de neu especial: em sento emocionalment incompetent. (Per cert, si llegiu una descripció del vostre tipus d’eneagrama i us sentiu completament exposat, això és un senyal que us heu escrit correctament. Quan les coses desagradables ressonen, ho heu clavat.)

eneagrama tipus 9 nivells

A l’eneagrama, cada persona té un tipus de personalitat bàsic que no canvia. Tanmateix, dins de cada tipus, una persona pot ser emocionalment sana, mitjana o no saludable. (Si heu identificat correctament el vostre tipus, sentireu una connexió incòmoda amb la descripció de la versió no saludable del vostre tipus.)

Cas concret: vaig sospitar que tenia un 9 la primera vegada que vaig llegir els perfils de l’Enneagrama, però no n’estava segur… fins que Vaig haver de prendre una decisió que, per la seva naturalesa, implicava decebre molta gent. Vaig tenir l’autoconsciència per adonar-me que la meva reacció va ser bastant extrema, i absolutament típic per a un 9. (Això no em va fer sentir estimable i únic, em va fer sentir com un cas de cistella.) Va ser la meva debilitat flagrant, i no cap dels meus punts forts, el que em va permetre finalment confirmar el meu tipus.

(Llegiu sobre tots els tipus i feu una prova d’Enneagrama gratuïta aquí.)

Quina triar?

No sóc cap expert. Però el consell del meu profe és fer les proves, llegir les descripcions dels diferents tipus de personalitat en ambdós sistemes i triar el que ressoni més. (Llevat que tingueu vint anys o menys, en aquest cas, de moment, aneu amb MBTI. Es recomana que espereu per submergir-vos a l’eneagrama fins als 30 anys, o almenys fins als vint anys).

Coneixeu aquests sistemes? Quin prefereixes? Si estàs aprenent, per quina vols començar?

PS Canvis concrets que he fet a causa dels coneixements d’Enneagram/MBTI i 5 raons per les quals és útil conèixer el vostre tipus de personalitat.

PPS Vaig escriure un llibre sobre la personalitat! En Llegir persones: com veure el món a través de la lent de la personalitat ho canvia tot, Us passo a través de 7 marcs diferents, explicant els conceptes bàsics d’una manera que podeu entendre realment, compartint històries personals sobre com el que vaig aprendre va marcar la diferència en la meva vida i mostrant-vos com també podria marcar la diferència en la vostra.

MBTI: fortaleses :: Eneagrama: motivacions

Deja un comentario