Cada deu anys ho has de refer tot. – Moderna senyora Darcy

Llibre de Lauren Winner Encara: Notes sobre una crisi de fe mitjana va sortir fa gairebé tres anys i des d’aleshores he volgut llegir-lo. (Podem fer una pausa per reconèixer el bagatge emocional de la frase significat llegir m’aguanta? Esperança, anticipació i molta culpa.)

Dues coses van conspirar per posar-lo al capdamunt de la meva pila de lectura: el nou llibre del guanyador Vestint Déu arriba a les prestatgeries el 31 de març, i els murmuris que n’he sentit parlar d’amics ben connectats han estat efusius. I després hi va haver el Dia Nacional de Readathon del mes passat. Si hagués estat el més petit assolellat, hauria arrossegat la família a una caminada de dissabte, però feia 33 graus i plovia (la PITJOR combinació), així que vam fer foc, vam abocar tasses gegants de cafè i ens vam acomodar amb els nostres llibres. . Encara era meu.

Encara no figurarà a la meva llista de memòries espirituals preferides. Vaig repassar ràpidament uns quants capítols poc brillants, buscant les parts bones. Però les bones parts ho són boi em vaig trobar prenent abundants notes.

Un dels meus capítols preferits era curt: només dues pàgines. En ella, Winner comparteix una conversa que va mantenir amb un amic:

La mare de la meva amiga Ruth li va dir una vegada: «Cada deu anys ho has de refer tot». Reformeu-vos. Reorienta’t. Refet tot.

De vegades, la remodelació no és gran, no és audible; no un moviment, un matrimoni, un fill, un heroic canvi de rumb. De vegades només és aquí dins, com entens les coses. De vegades només es tracta de qui et coneixes per mi.

Em vaig trobar ràpidament escanejant el paisatge de la meva pròpia vida. Tenia raó?

Fa deu anys vaig estar enmig d’un període brutal de dos anys. Les coses més fàcils de dir d’aquella època: teníem una casa que no podíem vendre, teníem una sèrie de destrosses de cotxes cares i ronyons, tenia una al·lèrgia encara per descobrir que estava convertint la meva cara en alguna cosa. de el fantasma de l’òpera. En cap moment durant aquests dos anys vaig dormir una nit sencera.

I deu anys abans era adolescent, a l’institut. M’estava tornant (fent?) jo mateix, d’acord, però no érem tots quan teníem setze anys?

Però també hi va haver molta acció en els temps intermedis. El 21 va ser un any de formació que em va canviar fonamentalment. Als 31 anys, vaig anar a l’assessorament i vaig passar l’any desmuntant les coses, per poder-les tornar a reunir en una forma més forta i saludable.

Lauren Winner Still

La mare de la Ruth no s’equivoca, però el meu patró ha estat cada cinc anys, no deu.

Quan era més jove, pensava que «refer-se» era cosa de les revistes de moda. Però el meu professor de la universitat em va donar un marc per a aquesta reconstrucció el primer dia de segon any. Va explicar a una habitació plena de joves de 20 anys que si ens sentíem una mica desfets, era perquè se suposa que ho havíem de fer. Els estudiants de primer any creuen que ho saben tot. Llavors comences a estudiar i t’adones: no saps res. El treball dels anys de primer i segon és trencar la teva visió del món; la feina dels cursos júnior i sènior és posar-ho tot plegat. Surt intacte, més fort, humil. O aquesta és la idea.

Trenqueu les coses, les torneu a posar. Així ho refer tot.

De vegades trenqueu coses a propòsit per poder-les tornar a muntar, aquesta vegada amb més força. De vegades es trenquen per a tu i has de tornar a posar les peces.

De vegades, les peces es reorganitzen tan silenciosament, tan suaument, que ni tan sols te n’adones fins que la forma està gairebé completa, i de sobte t’adones que ja no ets qui sabíes que eres aleshores.

Mirant enrere, sóc la persona que sempre he estat, i tanmateix, ho sóc no el mateix. Aquí dins, com tinc sentit a les coses, això ha canviat dràsticament amb un ritme regular i recurrent de cinc anys. Si el patró es manté, estic en un any de canvis ara mateix.

I si el patró es manté, d’aquí a cinc anys, quan miro enrere avui, diré sobre el meu jo actual: encara sóc jo, però no sóc el mateix.

Potser la remodelació serà gran; potser només serà aquí dins, com tinc sentit a les coses.

Potser només es tractarà de qui em conec.

Et ressones amb la idea de «refer-te» o creus que és una bogeria? Ha estat cada cinc anys per a tu, o dos, o vint? M’encantaria escoltar els vostres pensaments als comentaris.

Llibres esmentats en aquesta publicació:

Encara: Notes sobre una crisi de fe mitjana

De tots els llibres de Winner, aquest té la puntuació més baixa a Goodreads. Entenc per què: hi ha més d’uns quants capítols poc brillants que trenquen les parts bones. Però les bones parts ho són tan bé, aquest llibre val molt la pena l’esforç, sobretot si heu ressonat amb els treballs anteriors de Lauren.

Més informació →

Deja un comentario